ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  ΣΗΜΕΡΑ , 04 10 2023 
[ΑΡΧΙΚΗ] [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ] [ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ] [ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ]  Εκδόσεις Διαπολιτισμός-Πρώτο βιβλίο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τίτλος: Η ΤΕΧΝΗ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ

Υπότιτλος: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ

 ΦΙΛΟΤΕΧΝΟΥΣ

Συγγραφέας: Ανδρέας Χρόνη Παπανικολόπουλος

Διαστάσεις: 16,5 Χ 24,5 εκατοστά

Αρ. Σελ.: 316

ISBN: 978-960-98835-0-4

Έκδοση: 05/2009

Εκδότης: Διαπολιτισμός

Τιμή:    22,00€

 

 

Οι προσπάθειες μεγάλων φιλοσόφων, θεωρητικών της τέχνης και καλλιτεχνών, που ξεκίνησαν στην αρχαιότητα (Πλάτων, Αριστοτέλης κ.λπ.) και συνεχίστηκαν με μεγάλη ένταση τους τελευταίους τρεις αιώνες (Καντ, Χέγκελ, Woelfflin, Heidegger κ.λπ.), για την αντικειμενική αξιολόγηση των έργων τέχνης, δεν ήσαν μάταιες…

Παρόλο που δεν έλυσαν το πρόβλημα, οδήγησαν στην οριστική απελευθέρωση της αισθητικής εμπειρίας, του «μου αρέσει»…

Όμως, το ιερατείο των κριτικών, επίμονο, μας «προστάζει» ποιου μύθου πρέπει να είμαστε δέκτες, από τους άπειρους που εκπέμπει το δημιούργημα.

Φιλοδοξία αυτού του βιβλίου είναι να αποδείξει, ότι η δημόσια κριτική των έργων Τέχνης, είναι όχι μόνον ανώφελη, αλλά το χειρότερο, καταστροφική. Δηλαδή να βγάλει την ασπίδα του «αυτονόητου

» για την χρησιμότητά της.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει την ανατρεπτική άποψη, ότι η κριτική στα έργα τέχνης, προφερόμενη ως δημόσιος λόγος από τους τεχνοκρίτες, στην καλύτερη περίπτωση, είναι άχρηστη.

Έτσι θα δοθεί ίσως η ευκαιρία, να ξεκινήσει ένας διάλογος, από τον οποίον ή θα κατακυρωθεί η ανωτέρω γνώμη ή εν πάση περιπτώσει, θα προκύψει ποιά στοιχεία της είναι υγιή και απαραίτητα για τη λειτουργία της και πρέπει να διασωθούν;

 

 

Ο Ανδρέας Χρόνη Παπανικολόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου και τελείωσε το Γ΄ Λύκειο. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε σε διάφορα εργαστήρια και κυρίως στο Υπουργείο Εμπορίου, κατά κανόνα από διευθυντικές θέσεις.

Παράλληλα συμμετείχε σε φροντιστηριακές ομάδες και δίδαξε Χημεία σε εκατοντάδες υποψήφιους Ανωτάτων Σχολών, αλλά και σε φοιτητές, επί δεκαετίες. Έγραψε πολλά φροντιστηριακά βοηθήματα, μεταξύ των οποίων και την πρώτη Χημεία στη δημοτική (1966). Αγωνίστηκε να γίνει «δάσκαλος» των μαθητών του.

Είναι μελετητής της Φιλοσοφίας (ιδίως Γνωσιολογίας, Μεταφυσικής και Αισθητικής) και παρακολουθεί το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι των Αθηνών, όπου ζει· κυρίως θέατρο, κινηματογράφο και χορό, ενώ από τα βασικά του ενδιαφέροντα είναι η ποίηση.

Έχει γράψει τα ιστορικά, «Σούβαρδο» Καλαβρύτων και «Γεραντριγιάς», καθώς και πολλά μικρά δοκίμια, που είναι υπό έκδοση.

 

 

 

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι εκδόσεις Διαπολιτισμός ξεκινούν την προσπάθειά τους από την Πάτρα, στοχεύοντας σε βιβλία που θα αποτελούν σημεία αναφοράς και για την πόλη , αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Για το ξεκίνημά τους έχουν προγραμματίσει εκδόσεις που αφορούν την λογοτεχνία (Πεζογραφία και Ποίηση) , τις μελέτες, την Ιστορία, την φιλοσοφία κ.ά

 

26/05/2009

..
[] [] [] [-]
[] [] [] [ ] [] []

(c)2002 DESIGN AND DEVELOPED BY OPTIONS